Construction on new facility about to get under way

Work is about to begin on the construction of Stoke’s new sports and community facility at Greenmeadows.

In 2015, Council approved a new facility in Stoke after extensive consultation with the public. This consultation occurred over a two year period with feedback clearly indicating the public’s wish for a new facility.

As a result, Council approved funding over two years for the full project design and build.

The tender process has recently been completed. The tender has been awarded to Watts and Hughes Construction, who have extensive experience in the construction of public facilities throughout New Zealand, including community centres, libraries and arts centres.

Work will commence on the building next week. Construction is expected to be complete late 2017. Current work has already been completed upgrading two tennis courts and adding lights to the court area.

Deputy Mayor Paul Matheson says this project is a significant one.

“We have been working closely with the Stoke community to ensure we are supporting this area and contributing to the development and growth of our city’s fastest growing suburb.”

“After extensive public consultation, we then worked with key user groups in the design phase of this centre, and this has resulted in a wide variety of rooms and an important flexibility in how the Centre can be used by different groups.”

The centre will comprise of nine various sized meeting rooms of differing aspects.

More detail on the centre layout:

  • Large Community Room – 90
  • Small Community room – 20
  • Ground floor Breakout room 1 – 56
  • Ground floor Breakout room 2 – 26
  • Ground floor Function room – 114
  • Main hall when subdivided – 98 people in each room (total 196) or 150 people seated at tables.
  • Upper floor Breakout room with patio – 57
  • Upper floor Function room with patio – 102

There is parking on site sufficient for 48 cars with plenty of on street parking available close by. The facility will be carefully landscaped and will have a BBQ area accessible from several rooms.